U proljeće jedite što više ZELJA – Mnogo vitamina i malo kalorija

U proljeće jedite što više ZELJA – Mnogo vitamina i malo kalorija

Bitan dio proljetne ishrane je i zelje. Dokazano je da ovaj zeleniš pozitivno utiče na srce, raspoloženje, imunitet, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, čuva kosti i mišiće.

Ne tako davno zelje je uz koprivu tretirano kao “hrana za siromašne”, ali to definitivno nije istina, jer ovo povrće obiluje hranljivim sastojcima.

S obzirom na to da ne goji, nutricionisti ga preporučuju svima koji drže dijetu. Iako ima malo kalorija, ovo zeleno povrće sadrži mnogo vitamina, prije svega vitamina C i obilje minerala (gvožđa, kalijuma, fosfora, kalcijuma).

Pri odabiru zelja važno je da se zna da je mlado zelje mnogo ukusnije nego starije, koje pod uticajem sunca dobija gorčinu. Kada berete divlje zelje, birajte neoštećene unutrašnje listove, a prije upotrebe ih dobro operite pod mlazom vode.

Iako je veoma korisno za zdravlje, zelje može da prouzrokuje probleme kod osoba sklonih kamencu u bubrezima ili žučnoj kesi.

Zelje se upotrebljava isto kao i spanać i blitva.

Smiruje nerve

Ishrana bogata zeljem smiruje nerve, aktivira moždane procese, otklanja nemir i nervozu, snižava holesterol, pomaže kod reume i upale vena.

Zelje se posebno preporučuje dojiljama, ali i onima koji vole neku čašćicu alkohola više.

agrosavjet.com

Close Menu
PREPORUČUJEMO