Iskusan pčelar savjetuje kako tretirati ubod stršljena: Nikada ne smijete napraviti ove dvije stvari!

Iskusan pčelar savjetuje kako tretirati ubod stršljena: Nikada ne smijete napraviti ove dvije stvari!

Ose i stršljeni se pojačano javljaju u ranu jesen, te svakako s berbama voća čiji ih sokovi privlače, no ove godine, čini se, gladniji su nego inače, a posljednji u niz uboda koji je umalo završio kobno, ono zagrebačkog planirana na Medvednici, zbog čega je bio angažiran i HGSS, svakako daje do znanja kako su stršljeni aktivni i sad u ovo vrijeme, a zašto je tomu tako pojasnio je i predsjednik Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak za 24 sata.

“Ove godine cijela priroda kasni. Godišnja doba su se malo pomaknula, a pčele, ose i stršljeni su gladni. Ljudi su počeli zvati, bilo je tridesetak poziva zbog uboda osa, a najviše intervencija imali smo zbog pčela, kojih je ove godine čak 30 posto više nego prošle. Vjerujemo da ćemo krajem kolovoza i kroz rujan imati pune ruke posla”, rekao je Dražen Jerman, predsjednik Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak.

KAKO IZRADITI EFIKASNU KLOPKU ZA STRŠLJENE

Prije nego krenete u borbu protiv stršljena, bitno je naglasiti da i ovi opasni kukci od čijeg uboda osoba može umrijeti, ovisno o tome je li alergična i na kojem mjestu tijela je ubodena, ipak imaju svoje važno mjesto u prirodi. Naime, osim što sišu sokove drveća i voća, stršljeni love druge insekte kako bi nahranili svoje ličinke.

NEMOJTE NIKAD: Paliti stršljene, polijevati vodom

Posljedica ove dvije radnje biti će to da ćete samo uznemiriti stršljene, koji će potom krenuti u još žešći napad.iz

U slučaju da gnijezdo pronađete zimi, možete ga slobodno ukloniti jer je tada napušteno.

Klopka od plastične boce i soka  – najučinkotiviji i najjednostavniji način

Za klopku vam je potrebna dvolitrena plastična boca, voćni sok, ocat, vino ili pivo. Nećete pogriješiti ako u tekućinu dodate malo šećera, ali i komadić, dva, sirovog mesa ili čak ostatke hrane za pse ili mačke. Gornju trećinu boce prerežite, tako da dobijete lijevak. U trećinu odrezanog dijela boce sipajte tekućinu koja će ih privući te “zaklopite” gornjim dijelom boce tako da je njezino grlo unutra, u donjem dijelu. Zalijepite rubove boce ljepljivom trakom. Stršljene će privući ovi mirisi, ući će, ali neće moći izaći te će se utopiti. Budite bez brige, pčele ovaj miris ne privlači.

Klopke postavite na više mjesta i nakon što ih se nakupi, izbacite ih i promijenite tekućinu.

Jedan od mamaca može biti i ljepilo za miševe koje ćete zalijepiti na viseće trake. Kao mamac će poslužiti komadić ribe ili mesa.

Važno je znati da stršljenove privlači hrana ili odbačena hrana. Zbog toga ne ostavljajte na otvorenom hranu koja će ih privući svojim mirisom. Također, redovito praznite kante za smeće koje ih mogu namamiti.

Ako ipak dođe do uboda, odmah izvadite žalac i stavite hladan oblog.

Potrebno je naglasiti kako u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se provela antišok terapija. Tu terapiju mogu izvesti samo profesionalci koji praćenjem simptoma određuju doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida, kako bi neutralizirali alergijsku reakciju.

Možda niste znali, ali u nekim slučajevima, alergijska reakcija može zakasniti i 8 do 10 sati, pa je ipak najbolje obratiti se liječniku, posebno ako vas je već ugrizao insekt u posljednjih nekoliko tjedana.

KORISTAN SAVJET ISKUSNOG PČELARA

Jedan iskusan pčelar kaže da otok i bol koji nastaju zbog uboda pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola. Potrebno je jednu tabletu namočiti i prisloniti na mjesto uboda, držati jednu minutu, a zatim maknuti. To je potrebno učiniti odmah nakon uboda i tako ćete smanjiti otok i ublažiti bol i svrbež.

Izvor: zagreb.info

Close Menu
PREPORUČUJEMO