Top 10 biljaka koje pomažu PARADAJZU da bolje raste

Top 10 biljaka koje pomažu PARADAJZU da bolje raste

Ako uzgajate paradajz u godišnjem ciklusu uzgoja, morate uzeti u obzir nekoliko različitih faktora pri odabiru biljaka koje se gaje zajedno sa paradajzom.

Često je važno razmišljati ne samo o prostoru već i o vremenu uzgoja.

Trebali biste razmisliti hoćete li biljake uzgajati uz paradajz do žetve ili uzgajati kao privremeni usjev prije nego što vaš paradajz sazrije.

Takođe od značaja je uzeti u obzir plan rotacije usjeva. Ono što dolazi prije i poslije vašeg paradajza a, često je jednako važno kao i ono što je posađeno s njima.

Ovo su neke od biljaka koje možete gajiti uz vaš paradajz:

PAPRIKA

Ovaj prijedlog dolazi s upozorenjem. Neki vrtlari i vrtlarske knjige reći će vam da nikad ne sadite članove porodice Solacaceae. U ovu porodicu spadaju  krompir, paradajz i paprika.

Obrazloženje glasi da sadnja ovih kultura može biti problematična, jer se bolesti (kao što je na primjer bljesak) mogu vrlo brzo širiti između njih.

Međutim, veći problemi nastaju od bolesti  kada uzgajate članove ove porodice jedan za drugim na istom prostoru. Stoga, uzgoj zajedno može ponekad biti i bolja opcija.

Ako zajedno sadite paradajz i papriku, možete ih premjestiti zajedno u sistemu rotacije usjeva. To može olakšati stvari na manjem prostoru.

Štaviše, paradajz i paprika rastu u isto vrijeme i imaju slične uslove uspijevanja. Paprike mogu imati koristi od hlada i vlage koju stvaraju biljke paradajza u blizini.

ŠPAROGA

Šparoge su jedno od poznatijih višegodišnjih povrća.

A nakon branja šparoge u proljeće, na istom prostoru se možda neće dogoditi ništa za ostatak godine.

Umjesto da taj prostor ostavite uglavnom prazan između žetve šparoga, dobra bi ideja bila posaditi paradajz (i druge biljke) koje će zauzeti vrijeme i prostor.

PASULJ

Paradajz nije izrazito gladna biljka za azotom. On više vole kalijum i fosofor da bi dobro cvjetao  i dao kvalitetnije plodove.

No, grah je biljka iza koje ostaje azot koji uopšteno  dobr za biljke te poboljšava lisni masu paradajza.

TIKVICE

Njihov raskošan rast i veliki listovi znači da stvaraju dobar pokrivač tla, smanjujući gubitak vode s mjesta. Tikvice i paradajz  takođe zahtijevaju slične uslove uzgoja i tako mogu dobro funkcionisati zajedno.

KRASTAVAC

Krastavci (i ostali članovi te biljne porodice Cucurbitaceae) takođe se mogu dobro slagati sa paradajzom.

I oni dijele slične potrebe s obzirom na svoje okruženje i uslove rasta.

NANA

Menta ili nana je i mirisna biljka koja može odbiti određene vrste štetočina. Takođe se kaže da poboljšava zdravlje biljaka paradajza koji se nalazi u blizini.

S vremenom se nana, poput bosiljka, može proširiti i oko baze biljaka i stvoriti dobar prizemni pokrivač.

RUZMARIN

Ruzmarin je još jedna mediteranska biljka i iako ne traži previše vlage i toplote, može uspjeti i u sličnim temperaturama kao i paradajz.

Ovu biljku držite je na rubu područja uzgoja paradajza, a ne kao izravni susjed  vašim biljkama.

KADIFA

Istraživanja su pokazala da je sadnja kadife između biljaka paradajza  korisna, a pored toga vole i  slične uslove.

Ali takođe  kadifa može pomoći jer iz korijena se mogu izlučiti hemikaliju koja u tlu ubija štetne nematode korijenskih čvorova i spriječiti ih da pokvare vaše biljke paradajza.

PETUNIJE

Petunije mogu izgledati lijepo posađene u blizini vašeg paradajza.

Ali one mogu biti i korisne jer prirodno odvraćaju širok spektar insekata koji bi mogli predstavljati problem vašim biljkama paradajza.

NEVEN

Neven je još jedan cvijet koji također može biti korisna kultura. Takođe  se može koristiti na širok spektar drugih načina oko vašeg domaćinstva.

Sadite ga u blizini paradajza  i ovo je još jedan usjev koji će privući široki spektar oprašivača tokom dugog perioda cvjetanja, a pored toga neven je poznat kao repelent monogih štenih insekata.

Izvor: agrosavjet.com

Close Menu
PREPORUČUJEMO