NAKIT SMO ZABORAVILI DEZINFIKOVATI? Uradite ovo i vaš nakit će biti dezinfikovan i kao nov!

NAKIT SMO ZABORAVILI DEZINFIKOVATI? Uradite ovo i vaš nakit će biti dezinfikovan i kao nov!

Iako je većina nakita žena trenutno pohranjena u kutijice za čuvanje i čeka završetak pandemije i nastavak normalnog života, onaj koji nosimo, poput burme ili omiljene narukvice/ogrlice, kao i onaj koji davno nismo – možemo bezbedno očistiti i u kućnim uslovima, sredstvima koje svi imamo u svom domu.

Kao i sve ostale predmete, stručnjaci savetuju da i nakit koji nosimo moramo dezinfikovati, pogotov zbog toga što se virus Covic19 najduže zadržava na čvrstim, metalnim površinama, kakav je upravo nakit.

Evo nekoliko načina kako da bezbedno i temeljno očistite svoj nakit.

Srebrni i zlatan nakit

Najefikasnije sredstvo za otklanjanje prljavštine sa srebra i zlata je mešavina sode bikarbone i alkoholnog sirćeta. Mešavina bi trebala da se sastoji od dve kašike sode bikarbone i kašike alkoholnog sirćeta. Mešavinu koristite tako što je nanesete na četlicu za zube i laganim trljanjem prelazite preko nakita i svih prevoja i šuplina u njemu.Vodite računa o nakitu koji ima dodatak dragog kamenja ili bisere, jer sirće I soda bikarbona mogu izazvati oštećena istih.

Drago i polu-drago kamenje

Ovu vrstu nakita agresivna sredstva poput sirćeta ili alkohola mogu nepovratno oštetiti. Preporučuje se da ovaj nakit oćistite tako što ćete ga potopiti u mešavinu koja se satoji od mlake vode i nekoliko kapi sredstva za pranje sudova, koju ćete ostaviti da odstoji 7-8 minuta i zatim isprati mlakom vodom i osušiti. Na ovaj način možete tretirati i zlatni i srebrni nakit, kao i platinu.

Biseri i korali

Bisere i korale ne smete prati niti natapati vodom, jer mogu izgubiti sjaj i oštetiti se. Ovaj nakit je najbolje očistiti tako što ćete ga položiti na mekanu krpu, napraviti mešavinu mlake vode i par kapi šampona i laganim pokretima prelaziti preko površine nakita. Nakon čišćenja, nakit pređite mokrom krpom bez dodatka šampona, kako biste ga isprali i zatim ga suvom krpom osušite.

Kako biste sprečili oštećenja nakita i nepotrebno prljanje, skinite svoj nakit kada perete ruke ili sudove, čistite kuću, nanosite kremu za ruke, plivate u bazenu, jer ga hlor oštećuje, ali i slanoj vodi jer so takođe može izazvati oštećenje nakita.

Close Menu
PREPORUČUJEMO