ŽELITE IZBJEĆI MOGUĆU ZARAZU KORONA VIRUSOM? Onda ovako perite svoju odjeću

ŽELITE IZBJEĆI MOGUĆU ZARAZU KORONA VIRUSOM? Onda ovako perite svoju odjeću

Naučnici su ustanovili da se novi koronavirus na bakru zadržava i do četiri sata, na plastici i nehrđajućem čeliku dva do tri dana te na kartonu do 24 sata.

Nažalost, malo je podataka o ponašanju virusa kada dođe u kontakt s našom odjećom, primjerice ako se neko zakašlje u našoj blizini dok obavljamo kupovinu namirnica. Iako je službena dužina opstanka koronavirusa na tkanini zasad nepoznata, mnogi medicinski stručnjaci vjeruju da na mekim površinama vjerovatno opstaje kraće. Ipak, odjeća i dalje može biti izložena virusu kada izađete u prodavnicu ili apoteku i zato je važno oprati je nakon nošenja, piše Zadovoljna.hr.

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta koje je dobro slijediti prilikom pranja:

– Odjeću perite na najvišoj mogućoj temperaturi koja je prikladna za određeni odjevni predmet. – Stvari ostavite na sušilici dok se u potpunosti ne osuše.

– Ako prilikom pranja veša ne koristite rukavice, dobro ih operite nakon što stavite veš na pranje. Operite ih i ako koristite rukavice.

– Operite i očistite i košaru ili vreću za prljavi veš jer i ta površina može sakupljati mikrobe.

– Prljavi veš prije pranja nemojte tresti kako biste smanjili potencijalnu mogućnost širenja virusa.

– Rizične predmete perite odvojeno od ostalih predmeta.

Kako se pobrinuti za odjeću zaražene osobe?

U nastavku pročitajte savjete za rukovanje odjećom zaražene osobe:

– Očistite pacijentovu odjeću, posteljinu, peškire za kupanje i peškire za ruke uobičajenim deterdžentom za pranje veša i vodom ili mašinskim pranjem na 60 – 90 °C uobičajenim deterdžentom za domaćinstvo i temeljito ih osušite.

– Kontaminiranu posteljinu stavite u vrećicu za veš.

– Ne tresti prljavi veš i izbjegavajte da kontaminirani materijali dođu u dodir s kožom i odjećom.

– Potrebno je koristiti rukavice i zaštitnu odjeću (npr. plastične kecelje) pri čišćenju površina ili rukovanju odjećom ili posteljinom zaprljanom tjelesnim tekućinama.

– Ovisno o kontekstu, mogu se koristiti ili rukavice za čišćenje ili rukavice za jednokratnu uporabu.

– Nakon upotrebe rukavice za čišćenje treba očistiti sapunom i vodom i dekontaminirati 0,5%-tnom otopinom natrijeva hipoklorita.

– Rukavice za jednokratnu uporabu treba odbaciti nakon svake uporabe. Prije i nakon uklanjanja rukavica operite ruke. (Tuzlanski.ba)

Leave a Reply

Close Menu