BOLNICE GA OBILATO KORISTE: Jod je najmoćnije prirodno sredstvo protiv virusa: Ovako ubija sve patogene za 90 sekundi!

BOLNICE GA OBILATO KORISTE: Jod je najmoćnije prirodno sredstvo protiv virusa: Ovako ubija sve patogene za 90 sekundi!

Odličan je i za dezinfekciju ruku i različitih predmeta, te nije čudno što ga bolnice obilato koriste

Jod je efikasno antivirusno i antibakterijsko sredstvo sa dugom istorijom upotrebe kao sredstva za čišćenje rana i širok spektar dezinfekcionih sredstava. Neki veruju da povidon jod može sa ubrza zaceljivanje rana i smanji potrebu za antibioticima. Mnogi ga koriste i za čišćenje raznih predmeta u kući, kao i dezinfekciju ruku tokom prehlade i gripa, a poznato je i da se uspešno koristi za umanjenje virusnih i bakterijskih infekcija, kroz metod “grguljanja”.

Jod je ključna komponenta zdravlja; budući da vaše telo ne može da ga proizvede, morate ga uzimati kroz ishranu. Manjak joda utiče na štitnu žlezdu, pa je vrlo važno unositi ga u optimalnoj količini.
Ako imate akutni nedostatak joda, štitna žlezda se može uvećati; ovo stanje za koje ste možda čuli naziva se gušavost. Postoje dva molekula čija imena zvuče isto – jod i jodid, ali različiti su. Jod se nalazi u prirodi, a jodid je molekul joda vezan za drugi element. U apotekama se obično kupuje rastvor jodida za lokalnu upotrebu ili kao dodatak ishrani.

Preporučena prehrambena doza (RDA) joda kreće se od 110 mikrograma (mcg) za decu od rođenja do 6 meseci i do 150 mcg za muškarce i žene starije od 19 godina. Kod trudnica ili dojilja, RDA je 220 mcg, odnosno 290 mcg.

Jod je efikasan antivirus i antiseptik
Odavno je poznato da jod može da ubije viruse. Poslednju tešku pandemiju gripa izazvao je virus H1N1 1918. godine. Prema procenama Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, zaraženo je 500 miliona ljudi ili trećina svjetskog stanovništva. U svetu je zabeleženo 50 miliona smrti, koje su, prema rečima lekara, bile povezane sa tom infekcijom.

Nekoliko godina nakon izbijanja naučnici su tragali za više informacija o virusima i agensima koji bi se mogli koristiti za njihovo ubijanje. Tada je otkriveno da je jod efikasna metoda borbe protiv infekcije. Dr Dejvid Deri u svom istraživanju joda piše:

“Bernet i Stun su 1945. otkrili da nanošenje joda na nos miša sprečava da se životinja zarazi živim, raspršenim virusom gripa. Predložili su da natapanje maski jodom pomogne da se zaustavi širenje virusa. Takođe su preporučili da medicinsko osoblje ima prostorije tretirane jod-aerosolom kako bi pregledali i lečili pacijente sa visokim stepenom infekcije.”

Studija na koju se poziva objavljena je u australijskom Časopisu za eksperimentalnu biologiju i medicinsku nauku u septembru 1945. Ubrzo, 1950-ih, povidon jod debitovao je kao “efikasan antiseptik i dezinficijens širokog spektra.”

Već više od 50 godina povidon jod se koristi u bolnicama. Takođe se prodaje i za kućnu upotrebu. De Deri piše da se trenutna sredstva borbe protiv virusa mogu proširiti na jod. Oslanjajući se na ranija istraživanja pomenuta dva lekara, on predlaže:

“Metode izolacije u kombinaciji sa aerosolnim jodom učiniće ih sigurnijim za pacijente, medicinsko osoblje i sve ljude koji rade sa javnošću. Oralni jod takođe može da pojača odbrambene mehanizme tela u sluzi gornje usne šupljine i disajnih puteva.”

Mehanizam delovanja može vam pomoći da se objasni kako jod ubija bakterije tako efikasno. Predavač medicine i zdravstvene zaštite, doktor orijentalne i narodne medicine Mark Sirkus piše da jod može ubiti do 90% patogena na koži u 90 sekundi.

Jod kao moćno oružje protiv virusnih infekcija


Neravnoteža joda utiče na funkciju štitne žlezde, što zauzvrat utiče na mnoge druge sisteme u vašem telu. Na primer, kada štitna žlezda ne funkcioniše u potpunosti, to može dovesti do srčanih bolesti.

Ako patite od hipotireoze, može usporiti vaš otkucaj srca, učiniti arterije manje elastičnim i povećati krvni pritisak. Hipertiroidizam je ređi i može uzrokovati da vam srce kuca brže i uzrokuje poremećaje srčanog ritma. Najčešća je atrijska fibrilacija tokom koje se gornje komore srca kreću neadekvatno.

Pre nego što osetite efekte na srce, verovatno ćete primetiti druge simptome hipotireoze. Možda ćete biti u iskušenju da ih otpišete na starenje, ali svakako se obratite lekaru. Znakovi hipotireoze uključuju:

 • Umor
 • Dobijanje na težini
 • Suva koža
 • Otečeno lice
 • Promukao glas
 • Tanjenje kose
 • Usporeni otkucaji srca
 • Depresija
 • Loša memorija
 • Bol u zglobovima i ukočenost
 • Mišični bolovi i umor
 • Neregularna stolica
 • Velika osetljivost na hladne temperature
 • Neredovna ili teška menstruacija

Namirnice bogate jodom

Ovde spadaju morske alge, suve šljive, mleko i mlečni proizvodi, jaja i himalajska ružičasta morska so.

Kako jod zaustavlja širenje virusa


Postoji nekoliko načina upotrebe joda kod kuće koji mogu da pomognu da se uspori ili zaustavi širenje virusa. Razmislite o pronalaženju prirodnih proizvoda za čišćenje i sterilizaciju kvaka na vratima, telefona i ruku. Oni mogu biti posebno korisni tokom prehlade i gripa, ali i aktuelnog korona virusa.

Potražite rastvor grdona povidon-joda kako biste usporili širenje virusa i bakterija. Ujedno se može skratiti period oporavka od prehlade i virusa.

IZVOR: stil.kurir.rs

Leave a Reply

Close Menu