Otkriće koje je izenadilo i same ljekare: Ovo je uzrok svakog petog srčanog udara!

Otkriće koje je izenadilo i same ljekare: Ovo je uzrok svakog petog srčanog udara!

Da li ste znali da su depresija i srčani udar vrlo usko povezani?!

Tako kaže novo njemačko istraživanje, koje je pokazalo da je depresija jednako opasna i utiče na srce isto kao i gojaznost i visok krvni pritisak! Prikupljeni podaci su utvrdili da depresija uzrokuje čak 15 odsto srčanih zastoja, gojaznost 21 odsto, a visok pritisak 84 odsto.

Stručnjaci ističu da je ovaj podatak od velike važnosti jer depresija pogađa 350 milona ljudi širom svijeta prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Autor studije, profesor Karl-Hejnc Ludvig sa Tehničkog univerziteta u Minhenu kaže da nema dileme da je depresija rizični faktor za kardiovaskularne bolesti, ali je pitanje kakva je veza depresije i drugih rizičnih faktora, poput pušenja, visokog holesterol, gojaznost i hipertenzija, i koliko je velika uloga svakog faktora pojedinačno. Studija je tokom 10 godina pratila oko 3.500 muških pacijenata od 45 do 74 godine. Tokom studije umrlo je više od 500 osoba, i to polovina od srčanih bolesti. Depresija je bila uzrok u 15 odsto smrti.

Autori studije kažu da se pokazalo da, između svih glavnih, stečenih činilaca koji su rizični faktori za srčane bolesti, depresija ima srednje jak uticaj.

“Kod visokorizičnih pacijenata, dijagnostika depresije trebalo bi da bude standardna”, kaže profesor Ludvig.

Leave a Reply

Close Menu
PREPORUČUJEMO