Ginekolog vam neće otkriti, jer to ne morate kupiti: Ubija gljivice, bakterije i neugodan miris

Ginekolog vam neće otkriti, jer to ne morate kupiti: Ubija gljivice, bakterije i neugodan miris

Briga o intimnom području je veoma bitna. Vaginalne infekcije ne trebate zanemarivati, a evo na koji način ih možete riješiti.

Prvo ćemo vas savjetovati da redovno mijenjate veš i da praktikujete nošenje pamučnog veša, ne sintetike. Intimno područje ne perite vrućom vodom jer se tako više razmnožavaju bakterije i gljivice. Inače, pranje intimnog područja vrućom vodom može dovesti do odljeva ukoliko imate menstruaciju, a čak do pobačaja za vrijeme trudnoće.

Isto tako, dobro osušite intimno područje pamučnom tkaninom nakon pranja jer se na vlazi stvaraju bakterije i gljivice.

Izbjegavajte upotrebu sapuna i gelova jer će oni dovesti do iritacija jer je intimno područje vrlo osjetljivo. Ukoliko osjetite peckanje, svrab, iscjedak neugodnog mirisa, žućkaste boje, to može ukazivati na infekciju.

Bilo bi dobro da odete kod ginekologa i dobijete neke lijekove za to. Ipak, potrebno je i da pripazite na način ishrane jer nezdravom ishranim samo hranite te bakterije u organizmu. Postoje neki prirodni preparati koji će vam pomoći kod ovog problema:

Jogurt

Znate li da vam jogurt ili kefir mogu pomoći kod ovog problema? Konzumacija se inače preporučuje radi mikroflore crijeva, a i kada konzumiramo antibiotike jer oni narušavaju crijevnu floru. Pored konzumacije, pomoći će vam da namažete intimno područje jogurtom. Radite to nekoliko dana i primjetit ćete poboljšanje.

Kamilica

Uzmite 2 kašike cvijeća kamilice i stavite da kuha u vodi ( četiri čaše). Ostavite da stoji 5- 10 minuta, procijedite i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, isperite područje time.

Close Menu
PREPORUČUJEMO